Forskningsprogrammer

IT Funk - IT for funksjonshemmede

IT Funk har vært Norges forskningsråds prosjekt "IT for funksjons­hemmede". Prosjektperiode: 1998 - 2012. Programmet videreføres ikke i en ny periode.

Universell utforming og tilgjengelighet for alle
IT Funk har bidratt til at mennesker med nedsatt funksjonsevne får bedre tilgang til informasjons- og kommunikasjons­teknologi og derigjennom til samfunnet. IKT-baserte produkter og tjenester som utvikles for det allmenne markedet skal kunne brukes av alle, med minst mulig ekstra bryderi og utgifter. Prosjekter som har gitt økt tilgjengelighet til utdanning/opplæring og arbeid, har blitt prioritert.

IT Funks nyhetsbrev
For varsel om oppdateringer/nyheter på IT Funks nettsider:

Inspirerende internasjonal konferanse om inkluderende design i Oslo

For andre gang inviterte Norsk Designråd til en europeisk næringslivskonferanse i Oslo med inkluderende design som tema "European Business Conference on Inclusive Design,Innovation for All 2010". Designere, forskere, næringslivsfolk og opinionsledere fra mange land holdt foredrag og ledet workshops og konkurranser i et tettpakket program. Fra norsk side var både Kongehuset og regjeringen representert: HKH Kronprinsesse Mette-Marit holdt åpningsinnlegget, etterfulgt av næringsminister Trond Giske og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken.

Et høydepunkt under arrangementet var en 24-timers konkurranse mellom fire lag av unge designere, som i løpet av ett døgn skulle komme fram til et nyskapende inkluderende produkt sammen med hver sin designpartner. Dette var elitebrukere som bidro til å legge lista høyt for hva som er en inkluderende løsning, gjennom sine funksjonsutfordringer av ulike slag, syn, hørsel, bevegelse mm. Deltakerne ble meget imponert av hva lagene fikk til i løpet av denne korte tiden, og stemte to fram til seier i klassene "Beste idé" og "Beste presentasjon": Idéprisen gikk til laget ledet av Jørgen Solstad fra Kadabra Produktdesign, for produktet "SoundCloud" - en lydtag for bilder og videoklipp som vil gjøre det raskere og morsommere å bla seg gjennom foto- og videosamlingen for lagets designparter, den blinde heavy metal- og operaelskeren David. Presentasjonsprisen gikk til laget bak den "sølefrie" kaffekoppen Cupola, ledet av Marianne Støren Berg fra KODE Design.

Mer om resultatene fra 24-timers designutfordringen finnes på adressene nedenfor:
http://www.norskdesign.no/2010/winners-of-design-challenge-announced-article14851-8593.html

Vinnerne av 24-timers konkurransen i klassen Beste idé blir gratulert av Audun Lysbakken.
Vinnerne av 24-timers konkurransen i klassen Beste idé blir gratulert av Audun Lysbakken. Foto: Erlend Sæteren

Mer om konferansen på Norsk Designråds websider:

Dette dokumentet ble første gang publisert 01.06.2010, og ble sist oppdatert 01.10.2012.


Forskningrådets logo
 Forskningsprogrammer

epost-ikon post@forskningsradet.no
kontakt-ikon 22 03 70 00
fax-ikon 22 03 70 01
brevpost-ikon Postboks 2700 St.Hanshaugen 0131 Oslo
besøksadresse-ikon Stensberggata 26